Fugle-Kirsebær ~ Henkogning (og en sød anekdote om børnearbejde)

Juleaften starter med plukning af Fugle-kirsebær. Her er din Trin-for-trin om fugle-kirsebær ~Hvor, Hvad og Hvordan…

Hvert år i slutningen af juli står jeg i det samme dilemma: Skal jeg virkelig plukke, pille, henkoge en spandfuld fugle-kirsebær? Tre år ud af fem år har jeg valgt, at plukke (de to andre var jeg væk på ferie). Hver gang bliver de spist og henkogt…

Der er i min optik tre grunde til at fugle-kirsebær træerne eksisterer;

  1. De mægtig flotte med deres hvide blomster
  2. Smag. Selvom der ikke er meget frugtkød på fugle-kirsebærret, iforhold til dens mere populære fætter ”Detail-handel-Kirsebæret” så er smagen virkelig god!
  3. Fugle-kirsebær træet er en af de bedste til møbler.

Hvor og hvordan finder du dit fugle-kirsebær træ?

Plukning af fugle-kirsebær

Plukning af fugle-kirsebær

Ovenstående punkt 1. og 3. har noget at gøre med, hvor du kan finde fugle-kirsebær træet. Mange steder er fugle-kirsebær træet plantet som pryd træer fordi de er flotte med deres hvide blomster, som fx i Kirke Værløse hvor jeg bor. Her er der syv træer, tæt på vores 950m2 parecelhus grund. Lækkert, for en aften plukke-tur, eller en lille picnic med familien under træerne (pas på! Nedfaldne Fugle-kirsebær i græsset giver hurtigt dit fine picnic røde prikker). Så kik i dit nabolag (eller skriv til kommunen at de skal plante et par stykker 🙂 Kommercielt dyrkning af fugle-kirsebær træer er (vist) ikke så udbredt, men du kan være heldig at finde dem mellem bøgetræer i skoven. Ellers finder du typisk fugle-kirsebær træerne i hegn og skovbryn, hvor fuglene har spredt fugle-kirsebær kernerne, efter at have spist løs af de modne frugter. Hvilket bringer mig videre til punkt 2; nemlig: SMAG.

[Spis]

Gæt hvorfor det hedder fugle-kirsebær…. Jep, fuglene er hurtige når først fugle-kirsebærene er modne, men ofte er der nok til alle. Så frem med stien og kom ud og pluk, for juleaften starter midt i juli. Og nej, jeg er ikke helt fra forstanden – i min optik er det allerbedste man kan bruge fugle-kirsebær til nemlig.

  1. spise frisk fra træ
  2. Henkogning med henblik på kirsebær sovsen til ris ala manden juleaften*

At spise dem skulle være lige til. Når du skal henkoge kan du bruge denne opskrift, der stammer fra et udklip hvor Frank Erichsen aka Bonderøven kommer med et par tip om henkogning (af æbler)

> Udsten fugle-kirsebærene med handsker på (det sviner)

>> Hæld derefter de udstenede fugle-kirsebær i steriliserede glas (better safe than sorry). Lad være med at lukke låget helt – først efter glassene har været i ovnen, drejer eller lukker du låget. Tider:

Ovnen: 25. min ved 140º (ej varmluft)

Vandbad: 25.min ved 80º

Der er nok nogen der syntes det er lidt varmt, mange opskrifter på henkogning anbefaler 110º-120º grader – men jeg har ikke helt tiltro til min ovn, så jeg går efter devisen hellere tabe lidt smag/vitaminer end at stå juleaften med henkogte glas der ikke blev pasteurisering nok

>>> Åben glasene og kog dem langsomt op med lidt maizena og vupti, så lover jeg dig at du har byens bedste kirsebær sovs og en god anekdote at fortælle der kommer her:

*Disclaimer – indrømmet! De første år havde jeg ikke helt modet til at satse på min henkognings evner, så jeg købte lige et par glas færdig kirsebær sovs. Gæt om den færdig lavet kirsebær sovs blev spist? (svaret er et rungende nej!)

En sød anekdote om børne arbejde på Bornholm

Omkring 1920 ønskede Peder Jespersen, der var en fornem herrer (bornholmsk kancelliråd), at få flere fugle-kirsebær træer i skovene nord for Rønne. Han inviterede øens drenge til at gå på kirsebær rov i hans have, under den forudsætning at de ikke måtte spytte stenene ud. Istedet skulle de gå ud i skoven, når de skulle skide. På den måde blev fugle-kirsebær stenene spredt og de nye fugle-kirsebær træer fik en god start. Om anekdoten er sand, skal jeg ikke være dommer over, men der er mange fugle-kirsebær træer på Bornholm….

Hjemmearbejde

.. der er ikke så meget at sige. Tag ud og få lidt frisk luft og pluk en krukke med fugle-kirsebær. Ved du ikke hvor de er i dit nabolag, vil jeg foreslå at du spørger på facebook eller din mormor.

God fornøjelse! Anders Guldberg, DYRKogSPIS

Fugle-Kirsebær stamme

Fugle-Kirsebær stamme

Fakta om fugle-kirsebær træet (Prunus avium)

[Dyrk] Fylder for meget, så gå hellere på opdagelse uden for matriklen
[Høst] ~20. juli og en måned frem
[Spis] Rå & Henkogning
[Kendingstegn] Karakteristiske bark, der er grå-brun og glat med vandrette striber (og de mørke røde eller sorte modne bær i juli :)
[Udbredelse] Ser du et fugle-kirsebær træ, er der med stor sandsynlighed flere i nærheden. Træerne vokser vildt mange steder især på Bornholm og Sjælland. I jylland findes, der større områder omkring Salling, Himmerland, Mariager fjord og i Vendsyssel.

Læs endnu mere her:

Naturstyrelsen

Skoven-i-skolen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.