[dyrk] Køkkenhaven i juni ~ Den store guide med 9 fif og 6 tricks

Her er den! Formlen til, at få dine grøntsager til at skyde i vejret i køkkenhaven i juni

 

Succes = 209 solstimer + 5½ cm regn + 14, 3°C

 

Velkommen til juni, eller som det hedder på ældrdyrkogspis junie dansk: Skærsommer. Den sjette måned, opkaldt efter Jupiters kone, Juno, der bl.a. blev kaldt Himlens og Jordens dronning – vist lidt af et ego. Hvilket bringer mig til: Hvad glæder du dig til i juni?

Jeg glæder mig til, at gå med bare tæer ude på græsset; koge de første nye kartofler og spise dem med en klat smør og persille, dufte hylden blomstre.. osv.. osv…jeg tror du kan regne ud, hvor jeg vil hen -> LÆS VIDERE

 

Det har været et koldt forår, alligevel er vi flere, der har sået og gjort ved i køkkenhaven (det hedder passion for køkkenhaven). De næste par uger vil vi blive overdynget af overskrifter som ”for sent i gang? Dette kan du stadig nå…bla…bla..”. MEN, du er lige tilpas tid i gang er jeg sikker på, for ikke så sjældent, ser man at de senere såede frø få en bedre start i den varme juni jord. Og i den sidste ende er begge hold grøntsager klar til at høste på næsten samme tid. Så ro på – du er lige i rette tid! Her kommer listen med 6 ting du skal gøre i juni og 9 planter du skal så (igen)

 

1)  Fra potte til muld

Hvis du har forkultiveret a.k.a. plantet dine ting i potter, er det tid til at sætte dem i jorden. 5.juni, Grundlovsdag (også fars dag) er dit pejlemærke. Har dine planter intakt rodnet i potterne, udplantes de uanset vejret. Deles rodklumpen før udplantning som fx. porreplanter (og kål), så er det bedst at de udplantes ved udsigt til nogle dage med skyet vejr eller lidt regn (alternativt skal du vande en del)dyrkogspis løg

Hvis ikke du har sået porrer fra frø, så start cyklen/bilen og kør på planteskolen, hvor du billigt kan købe nogle bakker med porrer og hvad de ellers har.

Og HUSK: Det bliver varmt, så husk tommelfingerreglen: 

Vand + udplant + vand 

(flotter du dig så kom lidt kompost i plantehullet)

2) Frø i jord

  1. Squash

  2. Græskar (hokaido!)

  3. Bønner

  4. Asier

  5. Salat

  6. Radiser

  7. Dild

  8. Persille

  9. Spinat

Når du kan gå med bare tæer helt fra morgenstunden, ja så er det så varmt at du kan så Squash, græskar, bønner, asier på friland (hvis du er meget kuldskær så så dem da lidt tidligere). #Græskar-challenge: plant et enkelt græskar i kompostbunken og se hvor kæmpestor du kan dyrke den.

Gen-så-igen-og-igen: salat, radiser, dild, persille, spinat. Sås hver 3. uge, dog skal du være obs på, at salat kan have svært ved at spire ved for høje temperaturer (over 21°C). Overvej at så salaten i spagnumpotter, så kan du plante dem ud når der er plads i køkkenhaven (og rødderne ødelægges ikke).

3) Rødbeder og gulerødder

Tynd ud i fx rødbederne (spis bladende) og gulerødder

4) Krydderurter

Skær dine krydderurter tilbage, hvis de begynder at blomstre – undtagen timian, der har brug for energien til at sætte nye skud.

5) Nip & nap: Chilier, tomater og agurker

Tomater: fjern sideskud, inden de bliver 10 cm lange (ryst planten af og til)

Agurk: fjern alt over fire sideskud på sidegrene

De første 6 chili blomster nippes af, så giver du ligesom dine chili planter et ving med en vognstang om at de skal sætte mange chilier.

6) Hyp Kartofler

Hyp & krat kartoffelerne for at få flere kartofler og undgå ”grønne kartofler”, som indeholder solanin der er det grønne giftstof der dannes ved sollys på kartoflerne.

Kartoflerne plejer at starte blomstringen midt i juni ”krat” de første kartofler ved at at grave under planten med hænderne og pluk de største kartofler du kan finde (kartoffel planten vil aldrig vide hvad der skete og vil vokse glad videre og sætte endnu flere kartofler).

 

Har du spørgsmål til en metode eller bare generelt, vil jeg elske at høre fra dig!  

 

// Anders Guldberg

 

Se dyrkninkskalender her 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.