MIKROGRØNT (det nye sort!)

Mikrogrønt – det nye sort

Indrømmet – det er en lidt cheesy headline, men jeg er faktisk blevet grebet af denne trend, som startede i usa med “windows farms” og et enkelt opslag i dit IKEA katalog vil vise dig at det er inn 🙂 Så med færre soltimer i sigte i efterår, vinter og foråret, er det, at dyrke mikrogrønt en perfekt disciplin til, at få en masse forskellige smagsnuancer på tallerkenen. Velkommen til trin-for-trin-metoden til at hjemmedyrke og spise mikrogrønt.

…men måske først –  hvad er er mikrogrønt? Svar: Det er frø, der sås tæt i lave bakker eller lignende og typisk høstes når de er 3-5 cm høje og har sat de første kimblade eller det første sæt rigtige blade – Det perfekt til at give alle retter lidt farve og smag (og imponere middagbordet:). Mikrogrønt er samtidig leg og farver i vinduskarmen, men bedst af alt, så går det hurtigt og der er ikke nogen regler – lyder fornuftigt? så er du klar til at blive indendørs-bonderøv (på ultra kort tid).

1. Vælg en bakke, skål eller hvad du har liggende
2. Fyld den med småsten (eller lign.) i bunden & dæk med 2-3 cm fugtig jord
3. Drys de valgte frø ud oven på jorden og dæk med et viskestykke el. lign så de står i mørke
4. Når frøene, efter 2-3 dage, er spiret 1-2 cm tages viskestykket af så de får lys
5. Høst og spis når de små planter har sat de første sæt blade og typisk er 5-6 cm (her af navnet mikrogrønt)

hvordan dyrkes mikrogrøn tips og tricks IMG_2766

Et par tanker inden du går igang…

Hvilke frø kan jeg så?

Begrænsningens kunst. Ja, du ved det godt –  Du har lyst til at så alle de frø du ikke nåede at få i jorden inden sommerferien. Heldigvis for det, så kan du så, langt de fleste i mikrogrønt-universet, men tag nu et trin ad gangen og start med noget der ikke fylder for meget i vinduskarmen og sikre dig succes. Når du vælger hvilke frø, så tænk farve & smag (og hvilke frø du har liggende). Du kan mikro-dyrke-og-spise de fleste planter, men i tvivl så start med disse

Radiser
Rucola
Spinat
Karse
Bladbede
Kål
Gulerødder
Forårsløg
Kinaradiser

(de eneste frø der faktisk ikke egner sig er fx. squash og andre planter der har grove kimblade)

Hvilken jord og hvad skal jeg plante i?

Mikrogrønt kræver ikke megen jord (da frøene ligger oven på jorden og ikke skal vokse i lang tid), derfor kan du så mikrogrønt frø i lave bakker, tallerken eller hvad din fantasi kan finde på (eller hvad du syntes pynter i køkkenet). Jorden skal være løs og veldrænet (læg gerne lidt barkflis eller små/knuste lecasten el. Lign  bunden)

 Hvad skal jeg passe på?

Vand – det er faktisk det sværeste. Da der ikke er meget jord vandet kan fordele sig i, kan man let komme til at overvande (og det elsker mug). Hvis du får mug (og det fik jeg i mit første forsøg) er det ud med mikrogrøn-batchen og starte forfra (heldigvis tager det jo ikke mere end små 10 dage før du kan høste igen.

Vær opmærksom på, at nogle frø danner små “rodhår”, der suger næring og fugt til frøet – dette er ikke mug (du kan kende forskel da rodhår ikke lugter. modsat mug).

En (luksus) problem du kan få, er at de små planter vokser lyn hurtigt – hvilket betyder at de næsten kan blive for store inden du når at smide den i salaten. Jeg havde fx. en lille potte med tæt sået tomat-spirer der voksede fra mig..

Andre ting der kan vokse indenfor i varmen

Mikrogrønt er i min optik den skøre fætter i ”indendørs dyrkning”. Andre ting du kan give dig i kast med er spirer, krydderurter og “rigtige” potteplanter der kan spises (som fx. chili). Jeg vil komme ind på disse muligheder i et senere blogindlæg. Indtil da: klar-parat-dyrk-og-spis-mikrogrøn!!!

 

Jeg håber du bliver fanget af mikrogrønt-bølgen og bliver din egen vindues bonderøv. jeg er vild interesseret i at se hvordan det går med dit mikrogrønt projekt, så tag et billede og tlæg det op på Instagram el. lign og tag det #DyrkogSpis – så vil jeg følge lidt med! (og evt ligge dit billede ind i denne post, hvis jeg må)

Anders Guldberg, Dyrk og Spis (en opfordring!)

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.