Hvilken chili skal jeg dyrke?

Det spørgsmål stiller jeg mig selv hvert år (altså “Hvilke chilifrø skal jeg så” :). Indtil nu har jeg hvert år valgt chili frø sådan lidt random og resultatet ligeså.

MEN! i år fik jeg mulighed for at spørge mesteren, Og nej, det er ikke Chili Klaus, men Chili Bjarne jeg snakker om.

I fjerde episode af Dyrk og Spis podcast giver Bjarne en hulens masse chili tips og tricks OG giver svaret på hvilke chiliplanter, der skal dyrkes i parcelhushaven, Birkegården 22.

// Anders Guldberg, Dyrk og Spis

 

Dyrk Chili i enhver styrke

Bjarne er kendt fra Bjarne’s frø og planter. Sidste år havde han 600 chilisorter i sit drivhus, i er han gået tilbage til de gamle, rene chilier og har “kun” 150 typer.

 

Chili Bjarne

Passionen startede for længe siden. Bjarne blev allerede som ung inspireret af sin farfar, der var gartner. Da Bjarne flyttede for sig selv begyndte han at dyrke chili indendørs i vindueskarmen. Når han skulle have gutterne til spisning, gik der sport i at dyrke de stærkeste chilier.

 

Da Bjarne fik hus og have, fandt han flere hundredevis af chilisorter. Han begyndte at samle på chili som andre samler på frimærker.

 

Efter mange års hjemme chilidyrkning, åbnede han i 2010 et gartneri vest for Herning.

Dengang var chilifrø næsten ikke til at skaffe i Danmark, og Bjarne begyndte at sælge ud af sine frø.

 

Udbredelsen af chilien tog for alvor fat i Danmark, da Chili Klaus fik danskerne til at åbne munden for det stærke krydderi. Siden har eksperimenter med alt fra chilimayo til chokolade med chili ingen ende ville tage.

 

Dyrk chili

Men hvordan dyrker man chili?

Hver sort skal dyrkes på sin måde. Chili kan dyrkes indenfor, i vindueskarmen, udenfor i drivhus, om vinteren, om sommeren – ja faktisk hele året. Det handler om, hvilken chiliplante, du vælger. Tænk på, at de skal behandles som de ville blive, hvis de var i sit hjemland.

 Bjarne bliver ofte spurgt: hvorfor spirer min chili ikke? Igen, det varierer fra chili til chili. En god tommelfingerregel er, at de godt kan lide 27-29 grader og ikke for meget vand.

Friske frø, meget varme, ikke for meget vand – så er du godt på vej.

 

Hvilke chilifrø man skal bruge, handler om, hvad du skal bruge chilien til. Skal de syltes, trørres, fryses eller direkte i mad?

 

Bjarnes top fem

Her får du Bjarnes fem bud på de fem chilier du skal dyrke (og som jeg endte med at købe med hjem)

Jalapeno (C.Annuum), som er den mildeste. Det er en klassiker, der kan bruges til alverdens ting og sager. Den kan syltes, den kan tørres, den fungere på grillen lidt ost i, i gryderetten – den kan alt!

Aji Pineapple (C. baccatum). Dette er en “frugt chili”. Denne chili er god i kager og kan tørres. Lidt op i styrke i forhold til Jalapenoen.

Fatali Gul (C. Chinense). Det er den velkente Habaneros afrikanske fætter. Den er dog en lille smule stærkere og mindre parfumeret end Habanero. Meget lækker i smagen!

Buth Orange Copenhagen (C. Chinense). Her arbejder vi med et meget meget stærk chili. En dræberchili på ghost niveau.

Carolina Reaper (C. Chinense). Denne chili er en dræberchili. De fleste kender den fra en grædende Bubbser, der udfordres af Chili Klaus.

 

Robust, friland sort chili?

Flip en mønt. Sommeren er afgørende for, hvilke chilier, du kan dyrke. På en god sommer kan du have alle på terrassen. På en dårlig dansk sommer som sidste år? Ingen. Chili sorterne Rocoto og manzano er dog en anelse mere hårdføre, men modner relativt sent.

 

 

Hør mere om chilidyrkning

Lyt til Dyrk og Spis podcast og kom med ud i Bjarnes drivhus og høre om overvintring, tomater og meget mere.

En podcast er et slags radioprogram, som du kan lytte til hvor og hvornår, du vil. Tag den med ud i drivhuset, når du skal dyrke din næste chili.

Lyt med her: https://www.spreaker.com/user/khag/bjarne (eller find Dyrk og Spis podcast i din podcast app)