De 5 vigtigste grøntsager i køkkenhaven – dyrkogSpis.dk

OK. Så tager vi fat. Her er min top 5 over grøntsager der SKAL findes i køkkenhaven (Top 5 i drivhuset kommer snart) og som bonus: den PERFEKTE måde at koge kartofler på. Klar-parat-Dyrk 🙂

Squash – en genial plante, der ikke kan lovprises nok. Super let at dyrke. Højt udbytte.

I Køkkenet: Meget anvendelig i køkkenet; både til aftensmadden, syltning og så har jeg en killer-opskrift på verdens bedste kage 🙂

I køkkenhaven: Squash kan bruges som 2. afgrøde efter fx kartofler, så når kartoflerne er taget op af jorden kan du sætte squashen ud, hvis du lader den stå i en potte indtil der er plads i køkkenhaven. Plant squashfrø til og med maj; når først solen kommer går det stærkt, så bare rolig hvis du ikke har dem i jorden endnu. Hvad angår sorter holder jeg mig til de “normale grønne”. Jeg syntes ikke der er så stor forskel på dem jeg har testet: har indtil nu holdt mig fra de gule og lidt specielle sorter. Måske har du et par ord om disse?

Ærter – ..at sidde på græsplænen med bare tæer, sammen med Freja, Bjørk og Bettina og spise ærter slår alt. Derfor masser af rækker med ærter, hvor du end kan klemme dem ind. De når sjældent ind på køkkenbordet, men skidt pyt. For første gang i år har jeg prøvet at forspire et par planter, så vi må se om det giver hurtigere udbytte end dem der er lagt direkte i jorden her midt april 🙂

Krydderurter – Oki, en lidt billig en, at have med på listen. Fokus er på dem du bruger mest af i køkkenet OG de mest hårdføre. Timian og persille hører til i begge kategorier, mens jeg også er en “sucker” for koriander og basilkum, der begge er indeplanter og ret lette at dyrke. Mit arsenal af krydderurter er: timian, rosmarin (50/50 om de klarer vinteren), persille, koriander, basilikum, oregano, purløg, dild, mynte og salvie. De sidste to er ikke et must, og rent faktisk skal jeg lige finde ud af hvad jeg skal bruge salvien til 🙂

Bønner – giver fantastisk udbytte i en lang periode. Nyplukkede bønner passer til ALT og så behøver du ikke plukke mere end du har brug for. Smart plante

Kartofler – indrømmet jeg er ikke ekspert i kartofler (de får ofte skur hos mig), men at grave de små klumper op og spise dem 5 minutter efter er genialt! Nyopgravede kartofler med persille og smør er = sommer (længere er den ikke). Og sidst den perfekte måde at koge (nye) kartoflerne på: Koge 6 minutter i let saltet vand. Sluk og lad kartoflerne stå i kogevandet 6-8 minuter (alt efter størrelse)

Forspiring af Squash

Forspiring af Squash

– så bliver de helt perfekte !

 

 

Ha det rart ! // Anders

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.