Grøngødning – den smukke vej til jordforbedring

Planter der forbedrer jorden i køkkenhaven

I skoven, på enge, i krat ser du det det ikke.

bar nøgen jord.

Så hvorfor skal du kikke på din brune plet af en køkkenhave hele vinteren? (eller dit højbed..)

Ud over æstetikken er der også en anden (og vigtigere) grund til at bruge grøngødning – det holder på jordens nærings stofferne når efterårsregnen sætter ind.  Som navnet antyder grøn-gødning, så er det samtidig en god måde at tilføre jorden ny kvælstof og plantemateriale, så din køkkenhave sprudler af sprøde grøntsager næste år.

Overbevist?

Her er de planter du kan bruge som grøngødning i dit højbed eller køkkenhave.

Honningurt –

Blodkløver – binder luftens kvælstof og er med til at tilføre jorden vigtige næringsstoffer.

Boghvede – formålet med boghveden er at dække jorden

Blå Lupin – dækafgrøde

Der findes forskellige blandinger fra frøfirmaerne, der virker jordforbedrende (men ikke kvælstof fikserende). De kan fx. indeholde Morgenfrue (spiselig blomst), Tagetes (god til at holde udyr væk), blomsterkarse, skønhedsøje og kokardeblomst.

How-to: Grøngødningen sås fra juli og graves ned om efteråret, eller i februar-marts

 

andre anvendelige blomster

Har du en sammenpresset jord (traktose), fx efter et byggeri hvor der har kørt tunge maskiner. En af løsningerne kan være at plante Olieræddike eller stenkløver der kan gennemtrænge den faste jord og løsne den med dens rodnet

google

grøngødning

grøngødning i køkkenhaven

grøngødning frø

grøngødning efterafgrøder og dækafgrøder

grøngødning og efterafgrøder

grøngødningsplanter

grøngødningsblanding

hvilke planter bruges til grøngødning