Top 5 bedste Rabarber opskrifter (og 4 fif til at dyrke rabarberen)

Rabarberen stikker sine blege stængler op, mens vinter bliver til sommer (den periode vi ynder at kalde forår). Imens melder spørgsmål sig om hvordan du bedst bruger de oxalsyre-holdige rabarberstænger i køkkenet? Og hvordan dyrker du dem smartest?

(OBS, svaret får du ved at læse videre)

De 5 bedste Rabarber opskrifter (tjek lige treeren!)

1. Rabarber kompot

2. Smoothie med rabarber

3. Rabarbercrumble med ingefær

4. Rabarberkage

5. Rabarbermarmelade

(6. Bonus – Othellolagkage med Rabarber)


Rabarber er en yderst hårdfør plante der er slyngveninde med sukker og vanille. Mest berygtet er planten ??for rababerkompot, rabarbertrifli, jordbær/rabarbermarmelade, rabarbercrumble osv osv.. MEN… under researchen til dette blogindlæg er jeg faldet over en masse lidt spøjse  og lækre opskrifter som familien har måttet lægge smagsløg til – yes; opskrifterne er testet 

 

Rabarberkompot (moder opskriften!)

Rabarberkompot er en mulifunktionel tingest. Den fungerer upåklageligt som side-kick til; desserten ( fx en god is), luksus morgenmaden (fx. Ymer&honning), eller aftensmaden (fx. kylling, lammesteg). Jeg har tjekket et hav af forskellige grundopskrifter og er kommet frem til følgende:

  • 500 g rabarber stængler (Husk: Skær ikke det hvide væk, deri sidder det meste af rabarber smagen, men skyl godt)
  • 100-250 g sukker (skal rabarberkompotten bruges med andet sødt, så nøjes med 100 g - skal den derimod være modvægt til surt eller stå alene så flot dig med 250 g sukker)
  • ½-1 stang vanille

Fremgangsmåde:

1) Skyl og skær rabarberstænglerne i 2-3 cm store stykker. Ibland sukker og kornene fra vanillen. Varm det hele langsomt op i en gryde og simrekog til de er møre, 15-20 min. OBS: Ved for høj varme mister raberberkompotten sin røde farve (se snydetricks).

2) Alternativt foreslår Claus Meyer, at give rabarberstænglerne 20 min ved 150° i ovnen og drysse med fintrevet citronskal og saft fra en halv citron.

SNYDETRICK: Dette er måske et Fy-Fy råd, men jeg kan altså godt finde på, at dryppe lidt rødt frugtfarve i kompotten, hvis den er blevet for udkogt og har mistet farven (men shhhh… det er lidt en hemmelighed)

Smoothie med rabarber

Jeg har testet disse to opskrifter på Bjørk 7 år og Freja 5 år og de er begge godkendt (opskrifterne altså..), men opskrift 2 hitter mest 

bjørk

Rabarber-hindbær smoothie

  • Frosne hindbær (200g)
  • Mælk ( 2 dl)
  • banan (1 stk)
  • vanillesukker (1-2 tsk)
  • små stykker rabarber (100g eller efter smag) /alternativt rabarberkompot

Rabarber-jordbær smoothie

  • 4 stilke rabarber + 2 dl vand + 4 spsk sukker (koges til rabarberne er møre, evt frys ned inden brug)
  • 200g frosne jordbær
  • 1-2 dl æblejuice

fremgangsmåde: tja.. blend det hele.

Familiens votering: “Smager som en pindeis vi fik i Kroatien” citat Freja, “fare for hjernefrys” citat Bjørk

 Rabarbercrumble med ingefær

(opskiften du ønskede du havde fået af din mor)

 

 rabarbercrumble med ingefærRabarbercrumble med ingefær

  • 750 g rabarber skåret i stykker
  • 125 g sukker
  • 20 g frisk revet ingefør
  • 70 g hvedemel
  • 70 g havregryn
  • 110 g koldt smør, revet på det grove rivejern
  • 50 g brun farin
  • 50 g rørsukker

Tænd ovnen på 190 grader. Bland rabarber, sukker og ingefær sammen, og læg blandingen i et smurt, ovnfast fad. Gnid mel og havregryn med smørret, til blandingen ligner brødkrummer. Rør de to slags sukker i.

Fordel blandingen over frugten og bag desserten 25-30 min. Overfladen skal være gylden og sprød, mens frugtblandingen skal boble lystigt i kanterne.

Lad desserten køle lidt af inden servering – den smager forrygende med en skefuld vanilieis til.

Rabarberkage

Det syrlige fra rabarberen passer super godt til det søde i bagværk. Der findes et utal af opskrifter på nettet, jeg er dog gået efter denne fra den fremragende bog “Almanak – Claus Meyer”. Der indeholder en masse andre rabarber relateret opskrifter. jeghar dog brig for lidt hjælp – dette er den eneste opskrift jeg ikke har testet (endnu), så du må teste den for mig. tak 🙂

Gammeldags gærkringle med rabarberClaus Meyers opskriftalmanak

 

 

Rabarber marmelade

Her kommer to opskrifter, en klassisk jordbær-rabarber og en frisk rabarber-chili marmelade..eller er det nu syltetøj? Se forskellen her, hvis det interesserer dig 🙂

Rabarber-chili marmelade (den friske)

  • 1500 g rabarber
  • 4 røde chili (finthakkede, uden kerner)
  • 700 g sukker
  • 4 kanelstænger
  • 2 vanillestænger
  • 1 dl æblejuice
  • 3 tsk rød melatin
  • (Bonus: overvej at give rabarber-chili marmeladen lidt frisk revet ingefær)

Alle ingredienserne (minus melatin!) kommes i en gryde. Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud. Mas kornene ud i lidt sukker på et skærebræt, så kornene skilles ad. Kom vanillesukkeret og den tomme vanillestang i gryden. Kog (simre) i 15-20 minutter, til frugten er kogt ud og sukkeret er smeltet. Imens skoldes syltetøjsglassene og lågene med kogende vand og evt. atamon. Skum evt. marmeladen, hvis der samler sig meget skum på toppen, men det meste forsvinder igen, når marmeladen køler af. Rør geleringspulveret (melatin) sammen med lidt sukker i en lille skål. Tag gryden af varmen og rør geleringspulver/sukkerblandingen i gryden under omrøring. Sæt derefter gryden tilbage på blusset og kog den op i ca. 1-2 min under omrøring. Hæld den kogende marmelade på de skoldede glas og sæt lågene på. Opbevar marmeladeglassene tørt og ikke for varmt.

Tricks: Hvis man vil tjekke konsistensen på den færdige marmelade, kan man tage lidt af den kogende marmelade fra gryden på en teske og smøre den ud på en lille tallerken. Herved køler den lynhurtigt og så kan man danne sig et indtryk af den færdige konsistens. På den måde er det meget nemt, at tilsætte lidt ekstra geleringsmiddel og koge op igen, hvis konsistensen er lidt for tynd.

Jordbær-rabarber marmelade (den klassiske)

  • 500 g jordbær (evt. frosne hvis du laver det lige når rabarberne titter frem)
  • 250 g rabarber
  • 450 g sukker
  • 1 vanillestang
  • 2-3 tsk geleringspulver

Samme fremgangsmåde som for rabarber-chili-marmelade. Hvis du er lidt doven og ikke afslører det til nogen kan du købe færdig syltesukker.

Det var alt om rabarber – jeg har VIRKELIG kigget på mange opskrifter og prøvet ditto for at skrive dette indlæg, så jeg håber det bringer lidt værdi til dit køkken, som det gjorde til mit. VELBEKOMME

// ANDERS GULDBERG

 

og nu til….

 

4-fif til dyrkning af rabarber

1) Smid en stor krukke over rabarberne tidligt i marts, så får du finere rabarber med bedre smag og så er det jo ikke uvæsentligt at du får dem tidligere. Metoden hedder at “drive rabarber”.

2) Skær blomsterne af, så snart de viser sig. Selvom de er flotte, tager blomsteranlægget saft og næring fra stænglerne.

3) Få flere planter! Når rabarberne er 3-4 år gamle graver du dem op og deler rodklumpen (der er fin orange) i 2-3 stykker og planter dem med det samme et nyt sted. Vupti, så er der nye planter næste år. hvis du ikke kender nogen der har rabarber, så køb dem som moderplanter hos din lokale plantepusher (eller fx i Netto).

4) Rabarber har intet imod skygge eller halvskygge så plant dem der! Desuden er de ikke spor kræsne hvad angår jord – derfor er rabarber din nye ynglings plante 🙂

Bonus Tricks) Høst..Høst.. Træk i stilkene i retning væk fra planten (brug ikke kniv!). Nogle steder skrives der, at man ikke bør høste mere en halvdelen af stænglerne og holde lidt igen første år. Min erfaring er, at du bare kan gå til den og høste løs. Rabarber er yderst hårdfør og skal nok klare den.

3 thoughts on “Top 5 bedste Rabarber opskrifter (og 4 fif til at dyrke rabarberen)

  • Hej, Den krukke du anbefaler, man skal smide over rabarberen skal den være gennemsigtig eller bare sådan en jeg bruger til at potte store blomster i (ler m. et hul i bunden) ?
    Min rabarber har ikke blomster så vidt jeg har kunnet konstatere. Er det forkert?
    Hvornår høster du? Når det meste af stænglen er rød eller hvordan?
    Mhv og på forhånd tak

  • Hej Lykke

    Det er helt perfekt hvis du bruger en stor lerpotte med hul i bunden. En gennemsigtig potte duer ikke, da det er mørket inde i potten, der får rabarberne til at vokse (og ikke varmen). Sæt lerkrukken over rabarberen i marts og fjern den når den er helt fyldt.

    Blomst
    Ældre, store rabarber vil sætte blomst i slutningen af maj, mens yngre planter venter med at gå i blomst til starten af juni.
    Skær blomsten væk med en skarp kniv (så rabarberen bruger sin energi på at sætte stængler)

    Høst
    Jeg høster de ældste rabarber fra starten af Maj, mens de yngre planter høstes fra juni.
    Du kan høste når du har lyst…yeaa!
    De første stængler er sprøde og lækre, mens de senere giver masser af volumen (farven spiller ikke en rolle)
    Mange steder anbefales det at høste rabarber frem til Sankt Hans – min erfaring er, at du kan høste langt ind i juli uden det går ud over det følgende år.

    / Anders, Dyrk&Spis

  • Hej Anders, Tusind tak for svar.
    Jeg er selv lykkelig over at have arvet en rabarber fra de tidligere ejere af vores hus, da jeg kun er vokset op med kornmarker og blomster i krukker. Så vi har endda spist hjemmedyrket og hjemmebagt rabarber crumble her til aften.
    Mvh
    Lykke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.